Migrena spowodowana jest wieloma czynnikami . Często mniema się, że jest ona wywołana jedną przyczyną. Wiele osób szuka jednego czynnika odpowiedzialnego za objawy migrenowe. Natomiast prawie nigdy nie jest tak, że migrena spowodowana jest tylko z jednego powodu.
Przeciwnie , dzieję się to za sprawą kulminacji wielu czynników które sam/a musisz rozeznać.
Migrena to inaczej suma czynników, które zbliżają Cię lub oddalają od ataku migrenowego. Inaczej mówiąc, migrena występuje wtedy, gdy przekroczysz próg migrenowy, tzn. ilość bodźców , które składają się na atak migrenowy.
Jeśli Twoim celem jest nie dopuścić do tego aby poziom ryzyka wystąpienia migreny przekroczył próg migrenowy. Ważne jest abyś zrozumiała/ zrozumiał jaki czynniki mogą wpływać na podniesienie poziomu tego progu.
Czynniki, które mogą wpływać na występowanie migreny
Czynniki biologiczne
1. Występowanie migreny u członków rodziny
2. Hormony – szczególnie dotyczy to kobiet – może to mieć związek z menstruacją,
zmiany hormonalne w czasie ciąży, tabletki antykoncepcyjne. .
3. Nieżyty zatok
Czynniki środowiskowe
1.Ostre zapachy np. perfum, kremów, środków chemiczny
2. Światło słoneczne, hałas
3. zmiany ciśnienia atmosferycznego
4. Komputer- a konkretnie ekran monitora komputerowego – zbyt długie przebywanie
przed nim.
Czynniki żywieniowe
- Alkohol – jeden z najsilniejszych czynników, głównie czerwony wino uważane jest jako najsilniejszy czynnik migrenowy
- Kofeina ( kawa, mocna herbata, coca- cola, czekolada, cukierki kofeinowe)Kofeina może mieć działania dwustronne tzn. powodować migrenę lub ja powstrzymywać. Z reguły w przypadku kawy , problem nie jest związany z kofeiną . lecz uzależnieniem się od jej spożywania. Jeśli ktoś regularnie spożywa kawę i nagle ją odstawi, naczynia krwionośne rozszerzają się , powodując migrenę. Przyczyna ataku migrenowego , może wtedy być np. brak porannej kawy. Lepiej zatem pożegnać się z kofeiną, aby uniknąć odzwyczajania się od niej i objawów w takich nieuniknionych sytuacjach.
- Glutaminian sodu, inaczej wzmacniacz smaku. Często występuje w produktach przetworzonych.
- Cebula i fermentowane warzywa
- Świeży chleb na drożdżach
- Mięso przetworzone i konserwowane np. szynka, suszone mięso salami kiełbasa produkty wędzone. Uważa się że winowajcą sa azotyny i azotany używane w procesie konserwowania.
- Ser szczególnie sery twarde np. Typowe sery twarde to ementaler, cheddar, parmezan, pecorino i comté, za co odpowiedzialna jest histamina. Sery miękkie np. mozzarella, ricotta, feta i mascarpone w mniejszym stopniu wpływają na wystąpienie migreny
- Mleko szczególnie o mniejszej zawartości tłuszczu, gdyż zawiera więcej laktozy. Laktoza i kazeina gdy jesteśmy na nie uczuleni są odpowiedzialne za objawy migrenowe.
- Cytrusy – najwięcej problemów sprawiają , gdy spożywa się je na pusty żołądek.
- Banany – są czynnikiem migrenowym, gdy chcemy zaspokoić głód i mogą wtedy wywoływać objawy z powodu dużej zawartości cukru.
- Czekolada zawiera kakao, w którego skład wchodzi fenyloalanina – odpowiedzialna za występowanie objawów migrenowych.
- Gluten- jeśli nie masz potwierdzonej celiakii i nie jesteś uczulony na gluten nie musisz stosować ścisłej diety bezglutenowej aczkolwiek warto zwrócić uwagę , czy po spożyciu produktów zawierających gluten, nie występują u Ciebie objawy migrenowe.
- Orzechy – pistacjowe, włoskie, ziemne brazylijskie, arachidowe
- Sztuczne słodziki- aspartam, sacharyna- często sosowana w żywności to silny bodziec migrenowy
Inne niż pokarmowy przyczyny migreny
1.Głód- jest czynnikiem sprzyjającym, powstawaniu objawów migrenowych
2. huśtawki poziomu cukru
3. Alternatywy cukru takie jak m.innymi ksylitol, sorbitol ,sukraloza, erytrol w sposób
umiarkowany przyczyniają się do powstawania migreny
4. Stres
5. Zaburzenia cyklu snu
6. Odwodnienie
7. Duży wysiłek fizyczny
8. Częste stosowanie leków na migrenę – Za każdym razem kiedy bierzesz lek aby pozbyć się
bólu głowy, podnosisz poziom ryzyka wystąpienia migreny .
Jeśli zauważysz że po spożyciu jakiegoś leku odczuwasz bóle migrenowe znaczy to,
że ten lek zwiększa ryzyko wystąpienia migreny
9. Depresja – migrena wzmacnia depresję i na odwrót
10 .Nadwrażliwość na światło i dźwięki
Opracowała : Janina Bruzda – Dietetyk kliniczny
Jeśli jesteś zainteresowana/y zaleceniami i przeciwskazaniami w migrenie lub chcesz poznać jadłospis zapraszam do kontaktu.
Bibliografia :
- Koniec z migreną : program żywieniowy definitywnie eliminujący bóle głowy i stany zapalne / Josh Turknett ; przepisy Jenny Turknett ; [tłumaczenie Łukasz Głowacki]. – Białystok : Wydawnictwo Vital, 2019.
- Dieta przeciwmigrenowa : jadłospisy i przepisy na dania pomocne w łagodzeniu migrenowych bólów głowy / Tara Spencer ; przełożyła Barbara Kocowska. – Wrocław : Bukowy Las, copyright 2019.
- Dieta w migrenie : naturalne sposoby na życie bez bólu głowy / Małgorzata Pielichowska. – Wydanie I. – Żory : Fundacja Chorób Mózgu ; Warszawa : Wydawnictwo Czarna Owca, copyright 2023.
Data wpisu artykułu : 11.03.2025