Dietetyk Janina Bruzda

Migrena spowodowana jest wieloma czynnikami . Często mniema się, że jest ona wywołana  jedną przyczyną. Wiele osób szuka  jednego czynnika odpowiedzialnego za objawy migrenowe. Natomiast prawie nigdy nie jest tak, że migrena spowodowana jest tylko z jednego powodu.
Przeciwnie , dzieję się to za sprawą kulminacji wielu czynników które sam/a musisz rozeznać.

Migrena to inaczej suma czynników, które zbliżają Cię lub oddalają od ataku migrenowego. Inaczej mówiąc, migrena występuje wtedy, gdy przekroczysz próg migrenowy, tzn. ilość bodźców , które składają się na atak migrenowy.

Jeśli Twoim celem jest nie dopuścić do tego aby poziom ryzyka wystąpienia migreny przekroczył próg migrenowy. Ważne jest abyś zrozumiała/ zrozumiał  jaki czynniki mogą wpływać na podniesienie poziomu tego progu.

Czynniki, które mogą wpływać na występowanie migreny

Czynniki biologiczne

   1. Występowanie migreny u członków rodziny
   2. Hormony – szczególnie dotyczy to kobiet – może to mieć związek z menstruacją,
        zmiany hormonalne w czasie ciąży, tabletki antykoncepcyjne.                 .
3. Nieżyty zatok

Czynniki środowiskowe

1.Ostre zapachy np. perfum, kremów, środków chemiczny
2. Światło słoneczne, hałas
3. zmiany ciśnienia atmosferycznego
4. Komputer- a konkretnie ekran monitora komputerowego – zbyt długie przebywanie
           przed nim.

Czynniki żywieniowe

  1. Alkohol – jeden z najsilniejszych czynników, głównie czerwony wino uważane jest jako najsilniejszy czynnik migrenowy
  2. Kofeina ( kawa, mocna herbata, coca- cola, czekolada, cukierki kofeinowe)Kofeina może mieć działania dwustronne tzn. powodować migrenę lub ja powstrzymywać. Z reguły w przypadku kawy , problem nie jest związany z kofeiną . lecz uzależnieniem się od jej spożywania. Jeśli ktoś regularnie spożywa kawę i nagle ją odstawi, naczynia krwionośne rozszerzają się , powodując migrenę. Przyczyna ataku migrenowego , może  wtedy być np. brak porannej kawy. Lepiej zatem pożegnać się z kofeiną, aby uniknąć odzwyczajania się od niej i objawów w takich nieuniknionych sytuacjach.
  3. Glutaminian sodu, inaczej wzmacniacz smaku. Często występuje w produktach przetworzonych.
  4. Cebula i fermentowane warzywa
  5. Świeży chleb na drożdżach
  6. Mięso przetworzone i konserwowane np. szynka, suszone mięso salami  kiełbasa produkty wędzone. Uważa się  że winowajcą sa azotyny i azotany używane w procesie konserwowania.
  7. Ser  szczególnie sery twarde np. Typowe sery twarde to ementaler, cheddar, parmezan, pecorino i comté, za co odpowiedzialna jest histamina. Sery miękkie np.  mozzarella, ricotta, feta i mascarpone  w mniejszym stopniu wpływają na wystąpienie migreny
  8. Mleko  szczególnie o mniejszej zawartości tłuszczu,  gdyż zawiera więcej laktozy. Laktoza i  kazeina gdy jesteśmy na nie uczuleni są  odpowiedzialne za objawy migrenowe.
  9. Cytrusy – najwięcej problemów sprawiają  , gdy spożywa się je na pusty żołądek.
  10. Banany – są czynnikiem migrenowym,  gdy chcemy zaspokoić głód i mogą wtedy wywoływać objawy z powodu dużej zawartości cukru.
  11. Czekolada zawiera kakao, w którego skład wchodzi fenyloalanina – odpowiedzialna za występowanie objawów migrenowych.
  12. Gluten- jeśli nie masz potwierdzonej celiakii i nie jesteś uczulony na gluten nie musisz stosować ścisłej  diety bezglutenowej aczkolwiek warto zwrócić uwagę ,  czy po spożyciu produktów zawierających gluten,  nie występują u Ciebie objawy migrenowe.
  13. Orzechy – pistacjowe, włoskie, ziemne brazylijskie, arachidowe
  14. Sztuczne słodziki- aspartam, sacharyna- często sosowana w żywności to silny bodziec migrenowy

Inne niż pokarmowy przyczyny migreny

1.Głód- jest czynnikiem sprzyjającym, powstawaniu objawów migrenowych
2. huśtawki poziomu cukru
3. Alternatywy cukru takie jak m.innymi ksylitol, sorbitol  ,sukraloza, erytrol w sposób
               umiarkowany przyczyniają się do powstawania migreny
4.  Stres 
5. Zaburzenia cyklu snu
6. Odwodnienie
7. Duży wysiłek fizyczny
8. Częste stosowanie leków na migrenę – Za każdym razem  kiedy bierzesz lek aby pozbyć się
               bólu głowy, podnosisz poziom  ryzyka wystąpienia migreny .                         
 Jeśli zauważysz  że po spożyciu jakiegoś leku odczuwasz bóle migrenowe znaczy to, 
że ten lek zwiększa ryzyko wystąpienia migreny
9. Depresja – migrena wzmacnia depresję i na odwrót
10 .Nadwrażliwość na światło i dźwięki

Opracowała : Janina Bruzda – Dietetyk kliniczny

Jeśli jesteś zainteresowana/y zaleceniami i przeciwskazaniami w migrenie lub chcesz poznać jadłospis zapraszam do kontaktu.

Bibliografia :

  1. Koniec z migreną : program żywieniowy definitywnie eliminujący bóle głowy i stany zapalne / Josh Turknett ; przepisy Jenny Turknett ; [tłumaczenie Łukasz Głowacki]. – Białystok : Wydawnictwo Vital, 2019.
  2. Dieta przeciwmigrenowa : jadłospisy i przepisy na dania pomocne w łagodzeniu migrenowych bólów głowy / Tara Spencer ; przełożyła Barbara Kocowska. – Wrocław : Bukowy Las, copyright 2019.
  3. Dieta w migrenie : naturalne sposoby na życie bez bólu głowy / Małgorzata Pielichowska. – Wydanie I. – Żory : Fundacja Chorób Mózgu ; Warszawa : Wydawnictwo Czarna Owca, copyright 2023.

Data wpisu artykułu : 11.03.2025

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *