Dietetyk Janina Bruzda

Żywienie w chorobach

Właściwe odżywanie to praca na lepsze jutro, bez zbędnych dolegliwości. Świadomość tego , że nasze zdrowie będzie w lepszej kondycji. Dbając o właściwe żywienie ograniczamy występowanie chorób a niekiedy im zapobiegamy. Jeśli chcesz abym pomogła w Twoim leczeniu lub czujesz dolegliwości, którym można zaradzić stosując odpowiednią dietę , warto skorzystać z porady dietetycznej – ZAPRASZAM.

Choroby metaboliczne:

  • otyłość
  • insulinooporność
  • cukrzyca typu II
  • obniżanie wysokiego poziomu cholesterolu
  • dna moczanowa
  • osteoporoza

Choroby układu pokarmowego:

  • refluks żołądkowy
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • zespół nadwrażliwości jelita (IBS)
  • zapalenie wątroby
  • stłuszczenie wątroby
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
  • kamica żółciowa
  • w zaparciach
  • w biegunkach

Nowotwory:

  • często występujące choroby nowotworowe
  • praktyczne zalecenia oraz układanie jadłospisów

Choroby układu krążenia:

  • nadciśnienie tętnicze
  • miażdżyca
  • choroba niedokrwienna serca
  • udar mózgu
  • zawał serca

Układ moczowy:

  • kamica nerkowa

Choroby Autoimmunologiczne:

  • hasimoto
  • łuszczyca
  • łuszczycowe zapalenie stawów
  • celiakia

Poprawa zdrowia psychicznego:

  • dieta Dash