Dietetyk Janina Bruzda

Anorexia nervosa (AN) jest zespołem chorobowym charakteryzującym się nieprawidłowymi zachowaniami żywieniowymi. Celem leczenia jest nie tylko uzyskanie odpowiedniej masy ciała, ale również odzyskanie przez pacjenta poczucia kontroli nad własnym zachowaniem i nawykami żywieniowymi. Powszechnie uważa się, że anoreksja częściej występuje w rodzinach o wyższym i średnim statusie ekonomicznym(w rodzinach nauczycieli, lekarzy, w których zwraca się uwagę na sposób odżywiania, ujemnie oceniając osoby z nadwagą). Społeczeństwa państw wysoko rozwiniętych wykształciły określony ideał kobiety i mężczyzny. Jako atrakcyjne i zdolne do osiągania sukcesów we wszystkich dziedzinach życia postrzegane są tylko osoby szczupłe. Duże znaczenie ma uległość przyszłych pacjentek i pacjentów  oraz ich przekonanie o konieczności spełniania społecznych oczekiwań, dążenie do zdobycia określonej pozycji społecznej, najlepszych wyników w nauce, identyfikacji z określonym wzorcem [1].
     Początek choroby jest trudny do zdiagnozowania, gdyż pierwsze objawy są niecharakterystyczne i zwykle nie budzą niepokoju. Młodzież w okresie dojrzewania zaczyna dążyć do perfekcyjnego wyglądu własnego ciała, chce zbliżyć się do wzorców promowanych przez media. Stopniowo pojawiają się wyrzuty sumienia w wyniku zjedzenia obfitego posiłku. Chore osoby zaczynają ograniczać wartość energetyczną pożywienia oraz rezygnują z trudno strawnych potraw. Nieustannie są niezadowolone z wyglądu własnego ciała i z czasem zaczynają unikać spożywania posiłków wraz z rodziną, stosują coraz intensywniejsze ćwiczenia fizyczne, a swoje wychudzone ciało ukrywają pod luźnym ubraniem. Mimo postępującego wyniszczenia chore osoby są sprawne i prowadzą aktywny tryb życia. Nie zgłaszają dolegliwości somatycznych lub im zaprzeczają. Następuje pogorszenie relacji z rodziną i narastające odosobnienie. Choroba może przebiegać w formie jednego rzutu lub przewlekle, z okresami remisji i nawrotów.
    Proces leczenia wymaga współpracy zespołu specjalistów: internisty (to do nich najczęściej trafiają pacjenci w pierwszej fazie choroby i oni powinni odpowiednio pokierować leczeniem), psychiatry, dietetyka, psychoterapeuty, jak również w zależności od rodzaju zaburzeń towarzyszących – kardiologa i endokrynologa.

Posiłki powinny być:
▫ urozmaicone (większe prawdopodobieństwodostarczenia niezbędnych składników odżywczych)
▫ podawane w małych porcjach, ale często –5 razy na dzień
▫ łatwostrawne – preferowane techniki kulinarne to: duszenie, pieczenie w folii lub gotowanie (składniki odżywcze zawarte w potrawach są łatwiej przyswajalne)
▫ dobrze przyprawione naturalnymi przyprawami i ziołami
▫ estetycznie podane
▫ spożywane w spokoju
▫ odpowiednio skomponowane smakowo i kolorystycznie
▫ podawane na dużym talerzu – zachęca to do zjedzenia większej porcji pożywienia
▫ spożywane w towarzystwie innych osób (bliska osoba powinna towarzyszyć choremu jeszcze przez ok. 2 godziny po spożyciu posiłku w celu kontroli odruchu wymiotnego lub zachowań kompensacyjnych).
Farmakoterapia:
• odgrywa w leczeniu anoreksji niewielką rolę
• wykorzystywana jest w przypadkach z towarzyszącymi objawami psychopatologicznymi, np. depresyjnymi, obsesyjno-kompulsyjnymi lub lękowymi
• leki należy stosować ostrożnie, zwłaszcza przy znacznym niedoborze masy ciała.
Psychoterapia- leczenie problemów psychicznych związanych z zaburzonym odżywianiem się [2].

Literatura :
[1 ] Anna Lewitt, Krzysztof Brzęczek, Andrzej Krupienicz, Wydział Nauki o Zdrowiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny
[2] E. Bator, M. Bronkowska, D. Ślepecki, J. Biernat, Anoreksja – przyczyny, przebieg, leczenie, Zakład Żywienia Człowieka Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *